Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Hoe kies ik het juiste hout voor mijn klus?

U wilt gaan klussen, maar weet niet goed welk hout u het beste kunt gebruiken voor uw project? Bij De Houtboer hebben we flink wat houtsoorten in het assortiment en nog meer kennis en ervaring. Dit delen we graag met u zodat u gemakkelijker een keuze kunt maken!

Beslis waar u het hout voor nodig heeft

Bij het kiezen van geschikt hout voor uw klus, is het belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen. Ten eerste moet u rekening houden met de duurzaamheid en sterkte van het hout. U moet ook bedenken welke functionaliteit het beste past bij uw klusproject: ademend vermogen, hittebestendigheid of bestand tegen vochtigheid. Zo zijn er verschillende soorten hardhout zoals eiken en ceder die goed bestand zijn tegen rot, schimmels en insectenaantasting.

Het is goed om goed voor ogen te hebben of het hout dat u nodig heeft voor constructieve doeleinden of voor decoratieve doeleinden is. Heeft u hout nodig voor binnen of buiten? Neem de tijd om na te denken over het type project, uw budget en eventuele andere factoren die van invloed zijn op welke houtsoort u nodig heeft. Daarnaast moet u rekening houden met wat er allemaal mogelijk is met elk soort hout. Dit geeft u meer inzicht in de opties voor uw specifieke project.

Neem ook de prijs en beschikbaarheid in overweging. Populaire keuzes zoals grenen hout of berken zijn meestal betaalbaarder dan exotische materialen. Met onze kennis en informatie hopen we dat u moeiteloos de juiste keuze maakt als het gaat om uw houtklus!

Keuzes om rekeningen mee te houden op een rij

Er zijn een aantal factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van hout voor een klus:

  • Hardheid: sommige houtsoorten zijn harder dan andere, zoals esdoorn en eiken. Als het hout voor een gebruiksvoorwerp moet dienen, kies dan voor een hardere houtsoort.
  • Kosten: houtsoorten variëren in prijs, dus houd rekening met uw budget.
  • Beschikbaarheid: sommige houtsoorten zijn moeilijker te vinden dan andere, dus zoek uit of het hout dat u wilt gebruiken gemakkelijk verkrijgbaar is.
  • Uiterlijk: houtsoorten hebben verschillende kleuren, nerven en textuur. Kies een houtsoort die bij uw project past.
  • Werkbaarheid: sommige houtsoorten zijn gemakkelijker te bewerken dan andere, dus overweeg of de houtsoort die u wilt gebruiken geschikt is voor uw bewerkingsmethode.
  • Duurzaamheid: sommige houtsoorten zijn van nature rot- en insectenbestendig, andere niet. Overweeg of het hout dat u wilt gebruiken geschikt is voor de toepassing waarvoor u het wilt gebruiken.
  • Overige eigenschappen: sommige houtsoorten hebben specifieke eigenschappen, zoals thermische geleiding, elektrische geleiding of brandwerendheid.

Verschillende eigenschappen in het kort

We vertellen u graag meer over de verschillende eigenschappen van hout. Er zijn een aantal houtsoorten die een goed ademend vermogen hebben, zoals ceder, lariks en beuk. Deze soorten hardhout hebben de neiging om vocht af te voeren uit de omgeving, waardoor je geen schimmel of druipnatte muren krijgt.

We horen u denken: ‘hout dat bestand is tegen hitte?’ Ja, er bestaat hout dat hittebestendig is. De meer populaire hardhoutsoorten zoals eiken, beuk en ceder zijn goed bestand tegen hoge temperaturen.

Een houtsoort die goed vochtbestendig is, is Red Cedar. Dit hout ziet u daarom ook vaak als gevelbekleding. Douglas hout wordt ook veel gebruikt voor buiten toepassingen zoals schuttingen, tuinhuisjes of overkappingen. Meranti hout is minder goed bestand tegen vocht als andere hardhoutsoorten, maar het heeft een licht vermogen om vocht af te voeren. Het kan daardoor nog steeds gebruikt worden in buitenapplicaties, mits het afgelakt of behandeld is.

Het juiste hout voor uw klus vindt u bij De Houtboer

In het algemeen is het kiezen van de juiste houtsoort voor uw project een belangrijke stap bij elke houtbewerking. Elke houtsoort heeft zo zijn voor- en nadelen, wat u van het hout verwacht is dus doorslaggevend. Met alle facetten en functies die we voor u op een rij hebben gezet om rekening mee te houden, zijn we ervan overtuigd dat u een flinke stap dichter bij een geslaagde klus bent. Balken, planken of plaatmateriaal van de geschikte houtsoort voor uw klus vindt u allemaal online bij De Houtboer!

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.