Plaatmateriaal

Kwaliteit plaatmateriaal van De Houtboer

Houtachtige plaatmaterialen zijn ontstaan door het streven naar een zo economisch mogelijk gebruik van de houtsoort hout. Tegenwoordig zijn er vele plaatsoorten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingsgebieden.

Mits op voorraad heeft u uw gekozen plaatmaterialen binnen 1 - 5 werkdagen in huis

214 producten

Filters
Pagina

214 producten

Filters
Pagina

Toepassingen en soorten plaatmaterialen

Plaatmaterialen worden gemaakt door het samenvoegen van houten componenten. Afhankelijk van het plaattype kunnen die componenten verschillende formaten hebben. Denk aan houten latten, grote en kleine spanen en vezels. Houtachtige plaatmaterialen kunt onder meer gebruiken voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld in het interieur, als gevelbekleding, als wand of als plafond. Maar ook kunt u het inzetten voor dragende toepassingen: vloeren, wanden en daken..

Soorten plaatmaterialen

Ons aanbod bestaat onder meer uit de volgende soorten plaatmaterialen:

  • MDF
  • OSB
  • Spaanplaat
  • Verschillende soorten multiplex
  • Betonplex
  • Gipsplaat
  • Volkernplaat
 

MDF

Medium Density Fibre Board bestaat uit houtvezels en kunsthars geperst tot een plaat. MDF wordt gebruikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. MDF is er in verschillende kwaliteiten.

OSB

De voornaamste eigenschappen van OSB zijn de homogeniteit en uniformiteit. De voor- en achterzijde zijn gelijk. De plaat kent dus geen zwakke plekken, zoals kwasten en scheuren. Door de lijm rondom de spaanders heeft een ongeschuurde plaat een hogere vochtwerendheid dan een geschuurde. OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassing. OSB is ontworpen als constructiemateriaal, oa voor vloeren, wand- en dakelementen en dakbeschot.

Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van fijne houtsnippers, gemengd met tien tot dertig procent kunsthars. Deze plaat wordt voornamelijk gebruikt in de meubelindustrie en in de bouw, voor wandbekleding en deuren. Spaanplaat is niet geschikt voor buitentoepassingen, omdat het beperkt vochtbestendig is.

Underlayment (interieur multiplex)

Underlayment is geschikt voor gebruik binnen. Toepassingen zijn zeer uitlopend. Voorbeelden zijn aftimmerwerk, knieschotten, meubels, verpakkingsmateriaal.

Meranti multiplex

De meranti multiplex plaat is algemeen inzetbaar in de bouw en uitsluitend geschikt voor binnentoepassingen. Deze plaat wordt oa toegepast voor; binnenbetimmeringen, scheidingswanden, dagstukken kozijnen, convectorkasten etc. De merantie multiplex platen hebben een glad oppervlak. Boren, zagen, frezen, schuren en lijmen kan zonder problemen, evenals schroeven en spijkeren. De afwerking, schilderen en beitsen, is zonder voorzorgsmaatregelen mogelijk.

Interprime multiplex

Interprime is een lichtgewicht loofhout triplex, interieur verlijmd en rondom voorzien van een fabrieksmatig aangebrachte grondverflaag. De plaat heeft een glad oppervlak en voorzien van een 2-laags verfprocede en kan zo eenvoudig worden afgelakt. Door de goede eigenschappen van de plaat, is het met alle gereedschappen goed te bewerken. Interieurplaten worden vooral voor interieurdoeleinden gebruikt.

Exterieur-Okoume

Exterieur multiplex is geschikt voor gebruik buiten en in vochtige ruimtes. Toepassingen zijn bijvoorbeeld gevelbekleding, boeidelen, overstekken, deuren, kozijnvulling, ramen, badkamer, keuken etc.

Betonplex

Betonplex is een multiplex waarop een epoxy toplaag is aangebracht. Dit vormt een harde en waterdichte afwerking van het hout wat daardoor geen nabehandeling nodig heeft. Betonplex wordt voor diverse toepassingen gebruikt.

Gipsplaat

Gipsplaten zijn licht in gewicht en daardoor makkelijk te verwerken. Een ander voordeel is dat gipsplaten brandwerend en –vertragend zijn. Ze bestaan uit een kern van zuiver gips, omhuld door een laagje karton. Gipsplaten zijn uitermate geschikt voor het maken van geluidsisolerende constructies en worden veel toegepast voor het maken van scheidingswanden.

Volkernplaat

Volkernplaat is een zeer harde houtachtige stijve plaat, voorzien van een geintegreerd decoratief oppervlak. Het materiaal heeft een veilig brandgedrag, smelt niet, vat geen vlam en schilfert niet. Volkernplaten zijn zeer slag- en stootvast en hebben goede en langdurige stabiliteit. Volkernplaten beschikken over een zeer goede krasbestendigheid. Tevens hebben de platen een hoog vocht- en weersbestendigheid, zijn ze kleurecht en UV-bestendig. De platen worden voor vele exterieurtoepassingen gebruikt oa gevelbekleding, dakranden, luifels, balkonbekleding, straatmeubilair etc.