Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Welke soorten hout zijn er?

Door de bomen ziet u het bos vaak niet meer, zoveel verschillende houtsoorten zijn er. Wij creëren overzicht en vertellen meer. Lees snel verder.

Naaldhout

Naaldhout is een soort hout dat wordt vervaardigd uit naaldbomen zoals dennen, sparren en lariksen. Denk hierbij aan houtsoorten als vuren, grenen en cederhout. Naaldhout is een zachte houtsoort: het is licht van gewicht en heeft een fijne, rechte nerf. Naaldhout is daardoor gemakkelijk te bewerken en wordt daarom vaak gebruikt voor meubels, deuren en verpakkingsmateriaal.

Loofhout

Loofhout is hout dat wordt vervaardigd uit loofbomen zoals eiken en esdoorn. Loofhout is een hardhout met een vrij hoge duurzaamheid. Hoe hoog precies is afhankelijk van de specifieke boomsoort. De verschillende houtsoorten van loofbomen hebben in elk geval altijd een dichte, stevige structuur waardoor dit hout sterk en duurzaam is.

Loofhout wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren, constructiedoeleinden en fineerproducten. Het is ook een populaire keuze voor het maken van houten huisjes en chalets, omdat het goed bestand is tegen weersinvloeden en een lange levensduur heeft.

De beste houtsoorten voor uw project

Doorgaans is naaldhout een stuk zachter dan het hout van een loofboom. Toch kan het zijn dat het hardste naaldhout harder is dan het zachtste loofhout. Het is bovendien niet altijd gezegd dat harder hout beter is. Het beste hout is geheel afhankelijk van uw project. Om nog meer duidelijkheid te krijgen over de verschillende houtsoorten vertellen we u meer over de eigenschappen, voordelen en nadelen. Houtsoorten die u bij De Houtboer kunt kopen zijn:

Grenen hout

Grenen hout is één van de meest gebruikte houtsoorten en herkenbaar aan de lichtbruine tot gele kleur. Populaire toepassingen zijn onder meer gevelbekleding, lijstwerk, vloeren en meubels. In onze webshop vindt u een ruim aanbod van bewerkt en onbewerkt grenen hout voor allerlei toepassingen. Een voordeel van grenen is dat het een goede weersbestendigheid heeft en niet snel barst of splintert. Een nadeel is dat het niet heel sterk is en daardoor minder geschikt zal zijn voor constructies met een hoge belasting.

Vurenhout

Vurenhout is naaldhout en verreweg de meest gebruikte houtsoort. Het feit dat dit hout eenvoudig te bewerken en vrij goedkoop is, maakt het een goede keuze voor uiteenlopende projecten. Het vrij zachte hout heeft een bleke, bijna witachtig gele kleur met een redelijk grove tekening en noesten. Bij hout van mindere kwaliteit kunnen deze noesten na het drogen eruit vallen. Voor zware constructies en buiten gebruik is vurenhout niet de meest voor de hand liggende keus, daarvoor is het over het algemeen te zacht.

Douglas hout

De douglasspar is een van de hardste Europese naaldbomen en levert het bekende douglas hout. Deze boom komt vooral in Scandinavië en West-Europa voor. Als een van de hardste naaldhoutsoorten is douglas hout nog steeds vrij gemakkelijk te bewerken. Het hout heeft een warme uitstraling met zijn roodbruine kleur in de kern en geelachtige spint. Douglas hout is voor allerlei toepassingen geschikt, zelfs voor gebruik buitenshuis. Bij De Houtboer vindt u onder meer douglas dakbeschot en tuinhout.

Red Cedar

Red Cedar is goed bestand tegen vocht waardoor het meer dan geschikt is voor buitentoepassingen. Deze houtsoort is afkomstig uit het westen van Noord-Amerika en raakt niet snel beschadigd. Toch is Red Cedar makkelijk te bewerken. Dankzij zijn uitmuntende duurzaamheid wordt deze houtsoort veel gebruikt voor gevelbekleding en boeidelen, maar ook voor een aan- en uitbouw, overkapping, sauna en hottub. Red Cedar heeft weinig tekening in het hout, waardoor het zelfs onbehandeld zeer stijlvol oogt. Met een verwachte levensduur die oploopt tot wel 25 jaar is het bovendien een duurzame houtsoort.

Meranti hout

Meranti is geen houtsoort die afkomstig is van één boom, het is een verzamelnaam van houtsoorten uit Zuidoost-Azië. In Nederland importeren we het hout vooral uit Maleisië en Indonesië. Meranti hout is een zeer bekende soort hardhout, het was lange tijd zelfs het enige tropische hardhout wat men in de bouw gebruikte. Meranti is door zijn lange levensduur en stevigheid een veelgekozen harde houtsoort die zich uitstekend leent voor veel uiteenlopende toepassingen.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.