Vurenhout

Bij De Houtboer vindt u een ruim aanbod vurenhout, van geschaafd of ruw tot geprofileerd. We importeren deze houtsoort uit Scandinavië. Simpelweg omdat hier kwalitatief gezien het beste hout vandaan komt. Vurenhout is vooral geschikt voor binnen. Wanneer u het wél buiten wilt gebruiken, kunt u het beste kiezen voor geïmpregneerd vurenhout. Ook kunt u het hout lakken, oliën of beitsen. Vurenhout komt in veel verschillende vormen: planken, balken, platen en latten. Maak uw keuze uit ons uitgebreide assortiment!

257 producten

Filters
Pagina
 1. Vuren 75x175mm 270cm C24 geschaafd
  Vuren 75x175mm 270cm C24 geschaafd
  € 18,50
 2. Vuren 22x50mm (panlat) 240cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 240cm
  € 1,56
 3. Channelsiding 22x125 450cm vuren
  Channelsiding 22x125 450cm vuren
  € 8,05
 4. Vuren 11x38mm 360cm tengellat
  Vuren 11x38mm 360cm tengellat
  € 1,26
 5. Vuren 11x38mm 480cm tengellat
  Vuren 11x38mm 480cm tengellat
  € 1,68
 6. Vuren 11x38mm 450cm tengellat
  Vuren 11x38mm 450cm tengellat
  € 1,59
 7. Vuren 22x50mm (panlat) 270cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 270cm
  € 1,75
 8. Vuren 22x50mm (panlat) 300cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 300cm
  € 1,95
 9. Vuren 22x50mm (panlat) 360cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 360cm
  € 2,34
 10. Vuren 22x50mm (panlat) 390cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 390cm
  € 2,54
 11. Vuren 22x50mm (panlat) 450cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 450cm
  € 2,93
 12. Vuren 22x50mm (panlat) 480cm
  Vuren 22x50mm (panlat) 480cm
  € 3,12

257 producten

Filters
Pagina

Wat is vurenhout?

Vurenhout is naaldhout en de meest gebruikte houtsoort. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat dit hout makkelijk te bewerken en vrij goedkoop is. Het vrij zachte hout heeft een bleke, bijna witachtig gele kleur met redelijk grove tekening. Bij hout van mindere kwaliteit ziet u vrij veel noesten die na het drogen eruit kunnen vallen. Zoekt u specifiek hout voor buiten? Dan is vurenhout niet de meest voor de hand liggende keus, eikenhout of douglas hout is dan een slimmere keuze.

Boom vurenhout

De boom voor vurenhout vindt u overal in de wereld. Zo is er Zweeds vuren, Russisch, maar ook uit Groot-Brittannië komt ‘whitewood’ geschaafd, geïmpregneerd of onbehandeld. Het grootste groeigebied van een vurenhout boom is Europa en Noord-Azië. Het klimaat is echter van invloed op de kwaliteit van het hout. Hoe kouder de boom groeit, zoveel beter is de kwaliteit van het vurenhout. Dit komt doordat de boom trager groeit, het gevolg hiervan is dat er fijnere groeiringen ontstaan.

Welke boom levert vurenhout?

De fijnspar, Picea abies, zorgt voor de houtsoort die we in Nederland ook wel kennen als vuren. Het is een boom die behoort tot de dennenfamilie, ook wel conifeer genoemd. In Nederland is de fijnspar eind 19e begin 20e eeuw massaal aangeplant als herbebossing. De boom wordt ook gebruikt als kerstboom.

Vurenhout soorten

Doordat de temperatuur van invloed is op de kwaliteit van het hout zijn er verschillende soorten vurenhout. Bij De Houtboer vindt u echter alleen vurenhout van goede kwaliteit, wij importeren het vanuit Scandinavië, een koud groeigebied voor de fijnspar. We hebben niet verschillende soorten vurenhout, maar wel diverse vormen van deze houtsoort. Zoals:

 • Vurenhouten planken
 • Vurenhouten balken
 • Vurenhouten latten

Vurenhouten planken

Door de veelzijdigheid van vurenhout zijn de planken zeer populair. U kunt ze werkelijk bijna overal toepassen, voor de bouw van een fundering of als basis van een ondervloer. Het hout is geschikt om te gebruiken voor een stelling of plat dak. Massief vurenhout planken zijn zeer stijlvol om te gebruiken als vloer. We leveren onder andere vuren planken met veer en groef. Deze kunt u makkelijk in elkaar schuiven, wat ze tochtvrij en waterdicht maakt.

Vurenhouten balken

Wat voor onze planken geldt, geldt ook voor onze vurenhout balken; ze zijn multi-inzetbaar en kunnen worden gebruikt voor:

 • Vloeren, kozijnen en deuren
 • Lambriseringen
 • Trappen en leuningen
 • Constructies voor wanden, daken en plafonds

Dit is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden. Ook buiten zijn vurenhouten balken zeer toepasbaar, bijvoorbeeld voor een mast, schutting, pergola of schuur. Let er wel op dat u voor buiten geïmpregneerd vurenhout gebruikt, wat beter bestand is tegen de verschillende weersinvloeden.

Vurenhouten latten

Voor een groot deel van ons vurenhout – zoals de latten – geldt dat u het vuren geschaafd of ruw kunt kopen. Geschaafd vuren heeft een glad oppervlak. Dit maakt het makkelijker te bewerken en verkleint de kans op splinters. Echter wordt vurenhout veel gebruikt in de constructie en verdwijnt het uiteindelijk achter andere materialen. Daarom kunt u ook kiezen voor ruw vuren. Bij De Houtboer vindt u vurenhout latten in diverse afmetingen. Deze worden duidelijk aangegeven op de pagina.

Vurenhout buiten

Vurenhout is eigenlijk niet geschikt om buiten te gebruiken. Wilt u dit wel doen, dan is het verstandig om het hout eerst te behandelen. Vooral vocht heeft veel invloed op de kwaliteit van hout. Een beschermende laag zorgt ervoor dat het hout niet direct blootgesteld wordt aan de weersinvloeden. Het is niet per se de vraag welk hout het meest geschikt is voor buiten, maar hoe behandelt u het hout en hoe vaak? Hieronder leest u daar meer over. Overigens kan het ook voor binnen wenselijk zijn om vurenhout te behandelen. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het hout namelijk geelbruin.

Hoe moet u vurenhout behandelen?

Vurenhout is op ontzettend veel manieren te behandelen, u kunt het: beitsen, verven, lakken en zelfs behangen. In het laatste geval is het wel van belang dat het vuren plaatmateriaal niet te dun is, dan is de kans op kromtrekken namelijk vele malen groter. Het mooie van een oude (onder)vloer van vurenhout is dat u het kunt egaliseren. Om de levensduur te verlengen is het slim om vurenhout te behandelen. Zeker wanneer het hout buiten gebruikt wordt. In dat geval raden we ook aan om eens in de vijf á zes jaar alles opnieuw te schilderen.

Vurenhout kopen

We hebben eerder al aangegeven dat u vurenhout kunt kopen in verschillende vormen. Zo vindt u bij ons hoogwaardig SLS* vurenhout en vuren plinten. Deze laatste zijn al gegrond, zodat u het alleen maar eenmalig hoeft te lakken. Naast vurenhout kunt u ook grenen hout bestellen bij De Houtboer. Dit hout lijkt qua kenmerken erg op vurenhout, zeker wanneer het uit hetzelfde gebied komt. Grenen is echter iets donkerder en bevat minder grote noesten. Voor al onze houtsoorten geldt dat wij ze voor u op maat kunnen zagen. Wilt u een ruime hoeveelheid vurenhout kopen? Dan is op maat laten zagen gratis!

*SLS betekent: Scandinavian Lumber Standard.