Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Alles over isolatie

Het gros van het isolatiemateriaal is gericht op thermisch isoleren. Dit is ook een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw wooncomfort te verhogen, de vaste lasten te verlagen en om het milieu minder te belasten. Er is namelijk minder energie nodig om uw woning warm te stoken in de winter en koel te houden in de zomer.

Voordat u overgaat tot de aanschaf van isolatiemateriaal is het goed om te weten wat isoleren precies inhoudt, hoe u dit kunt doen en wat voor materiaal u het beste kunt gebruiken. We vertellen u er graag meer over.

Wat is isoleren?

Eigenlijk is dit niets meer of minder dan het aanbrengen van een extra laag materiaal. Dit materiaal kan variëren van steen, glas en hout tot kunststof, papier en wol. Elk materiaal heeft zo zijn individuele eigenschappen. Bij isoleren wordt er doorgaans direct gedacht aan het isoleren van een huis, met als doel de kou buiten laten en de warmte binnen of andersom. In dit geval hebben we het over thermisch isoleren. Daarnaast bestaan er ook nog andere vormen van isolatie: akoestisch isoleren, brandisolatie en impactisolatie.

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn diverse soorten isolatiemogelijkheden Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en kruipruimte isolatie. Voor elke vorm van isoleren wordt weer een ander isolatiemateriaal gebruikt. De meest voorkomende die u ook bij De Houtboer vindt, ziet u hieronder:

Door het juiste isolatiemateriaal voor uw doeleind te gebruiken, krijgt u een optimaal rendement. Bij een volledige woningisolatie is het de moeite waard om u te verdiepen in subsidies. Of en hoeveel dit is, verschilt per gemeente, maar het kan flink schelen in de kosten.

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Dit is niet eenvoudig te zeggen, het beste isolatiemateriaal is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft elk materiaal zijn eigen voor en nadelen. Wanneer het isolatiemateriaal past bij uw isolatiedoel, heeft u per definitie al de beste isolatie! Als het doel is om een goede isolatiewaarde te hebben dan kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen PIR en glaswol. De ene optie is goedkoper dan de andere, maar beide zullen ze uw doel behalen. Moet de isolatie ook brandwerend zijn, dan valt PIR af. Dit betekent niet dat het een slechter isolatiemateriaal is, maar het heeft wel andere eigenschappen. Zoals gezegd, het is niet makkelijk om aan te geven welk materiaal het beste is.

Zolder isoleren

Warmte gaat omhoog, dit is de belangrijkste reden om uw zolder goed te isoleren. In een slecht geïsoleerd huis gaat wel 30 procent warmteverlies via uw dak. Naast de verloren warmte kost het u ook meer energie om uw woning op temperatuur te houden. Dit zorgt ervoor dat u stookkosten blijven oplopen. Zoals het voor uw lichaam belangrijk is om uw voeten en hoofd warm te houden, geldt dit ook voor een huis. Naast het isoleren van de zolder is het slim om ook uw vloerluik te isoleren.

Isolatiemateriaal bevestigen

Het isoleren van een kamer, dak of gehele woning is makkelijker dan u zou denken. De meeste vormen van isolatiemateriaal kunt u goed zelf bevestigen. Heeft u een schuin dak met dakpannen? Dan kunt u deze prima zelf isoleren aan de binnenkant, zeker wanneer u een beetje handig bent. Online zijn er genoeg doe-het-zelf filmpjes te vinden om u te helpen bij praktisch elke vorm van isoleren en hoe u het isolatiemateriaal moet bevestigen. De professionals van De Houtboer kunnen u ook altijd tips geven om u op weg te helpen!

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.