Glaswol

Gaat u zelf isolatie aanleggen? Dan is glaswol ideaal isolatiemateriaal. Het is makkelijk te verwerken en voor veel doeleinden geschikt zoals: dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Eigenlijk kunt u uw gehele woning isoleren met glaswol. Het is beschikbaar in grote rollen en komt in verschillende diktes. Dit wordt altijd in millimeters (mm) aangegeven. Het is op zich logisch dat dikte van 120 mm beter isolerend werkt dan 80 mm, maar belangrijker is het om naar de isolatiewaarde te kijken. Dit wordt ook wel RD of rd-waarde genoemd. Hoe hoger de RD, des te beter het isolerend vermogen is. Bekijk ons ruime aanbod glaswol voor de beste isolatie!

22 producten

Filters
Pagina

22 producten

Filters
Pagina

Wat is glaswol?

Glaswol is een isolatiemateriaal op basis van zand en gerecycled glas. Tijdens de productie worden op hoge temperatuur glasvezels en zand in draden gesponnen. Deze stap in de productie lijkt wel wat op het maken van een suikerspin. Tijdens het spinnen van de draden ontstaan er kleine luchtbellen tussen de glasvezels. Deze luchtbellen hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Glaswol is als isolatiemateriaal bovendien ook brandveilig: het is onbrandbaar en smelt pas bij temperaturen van ca. 600° à 800° Celsius.

Waar kunt u glaswol voor gebruiken?

Om een zolder te isoleren, een schuin of hellend dak, kunt u heel goed glaswol gebruiken. Zelfs een kruipruimte of houten vloer isoleren kan met glaswol. In deze gevallen is het wel aan te raden om een dampscherm te plaatsen. Dit voorkomt dat vocht in de wol trekt en het isolatiemateriaal aantast. Bij het isoleren van binnenwanden is dit niet per se nodig. Bij De Houtboer hebben we ook glaswol dat al is bekleed met een vochtwerend materiaal, zoals aluminiumfolie. De beklede kant houdt u dan als dampremmer aan de warme kant. Hiermee voorkomt u condensatie in het glaswol.

Glaswol versus steenwol: wat is het verschil en wat is beter?

Glaswol en steenwol zijn de twee bekendste en meest gebruikte isolatiematerialen. Maar wat zijn nu precies de verschillen en wat is beter om te gebruiken? Beide hebben ze een vergelijkbare lage warmtegeleiding, wat uitgedrukt wordt met een lambda-waarde rond de 0,0037 W/Mk. Dit betekent dat er weinig warmte verloren gaat. Er zijn echter nog meer interessante eigenschappen, zo heeft steenwol een groter geluidswerend vermogen. Bovendien kan steenwol iets beter tegen vocht. Glaswol verliest een deel van zijn isolatiewaarde nadat het vochtig is geweest. Daarentegen zijn glaswol dekens zachter en minder vormvast, zodat ze eenvoudiger in een pasvorm zijn te drukken. Maar glaswol is wel weer goedkoper dan steenwol.

Wat beter is om te gebruiken is afhankelijk van de toepassing. Naast glaswol en steenwol hebben we nog veel meer soorten isolatie in het assortiment. Zoals:

Isoleren doet u met glaswol!

Elk materiaal heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Knauf isolatie is verreweg het meest bekend. Dit is ook niet zo verwonderlijk, het is een merk dat al decennialang slimme isolatieoplossingen biedt voor een betere bouw en wereld. Met een goede isolatie bespaart u energie en daarmee het milieu. Dit A-merk vindt u in ons ruime aanbod isolatiemateriaal. Om met glaswol te isoleren heeft u niet meer nodig dan, een mes (of schaar) om het glaswol op maat te knippen. En beschermende kleding, zoals een stofbril, stofmasker en nietjes of spijkers, om het glaswol mee vast te zetten. Vloeren, wanden, gevels en schuine daken isoleert u allemaal eenvoudig met glaswol!