Combineer houtsnippers met een bindmiddel, pers het samen en u krijgt een OSB-plaat. OSB is een Engelse afkorting en staat voor Oriented Strand Board. Dit houten plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de constructie van bijvoorbeeld vloeren, wanden en daken. Het wordt ook wel chipwood genoemd. Vooral de laatste jaren worden de platen steeds populairder in de meubel- en interieurbouw. Een groot voordeel van een OSB-plaat met klasse twee of drie, is dat deze niet kromtrekt door vocht. Bij massief hout ziet u dit wel gebeuren. Ook buigt OSB minder snel door dan MDF en spaanplaat.
De voordelige eigenschappen van OSB
U profiteert van veel voordelen met een OSB-plaat. De eigenschappen zijn onder andere dat het sterk is én licht van gewicht. Dit betekent dat ze een grote draagkracht hebben en makkelijk te verwerken zijn. Bovendien is het aantrekkelijker qua prijs dan bijvoorbeeld spaanplaat en multiplex. Bij de productie van OBS komt nauwelijks afval vrij. OSB bestaat voor ongeveer 95% uit houtsnippers en is duurzaam materiaal. Bovendien zijn de platen volledig recyclebaar. Bestel al uw OSB-platen bij De Houtboer en profiteer van al deze positieve eigenschappen!
Wat is de kwaliteitsklasse van OSB?
OSB-platen worden ingedeeld in vier kwaliteitsklassen, waarbij de meest voorkomende kwaliteitsklassen OSB/2 en OSB/3 zijn. Deze indeling is gebaseerd op de mechanische eigenschappen en het toepassingsgebied van de platen. Hieronder ziet u een overzicht van de vier kwaliteitsniveaus die er zijn voor OSB:
- OSB 1: bedoeld voor niet constructieve doeleinden zoals het maken van binnen meubelen;
- OSB 2: bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid <65%;
- OSB 3: bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid <80%;
- OSB 4: bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Deze klasse wordt in Nederland niet vaak toegepast.
Toepassingen van watervaste OSB-platen
Een watervaste OSB-plaat is ideaal voor buitengebruik, zoals dakbeschot, maar ook voor vochtige ruimtes binnen, zoals de keuken of badkamer. Het gebruik van een OSB-plaat met klasse twee of drie is voor dit soort toepassingen aan te raden, omdat deze vochtbestendig is. Wanneer een OSB-plaat niet watervast hoeft te zijn, zoals voor een kast of wand, kunt u prima klasse één gebruiken. Een watervaste OSB-plaat is niet alleen duurzaam en sterk, maar ook nog eens betaalbaar in vergelijking met andere bouwmaterialen. Bovendien is OSB milieuvriendelijk, omdat het wordt gemaakt van gerecyclede houtmaterialen.
Kan een OSB-plaat tegen vocht?
Hoe hoger de klasse van de OSB, hoe beter deze bestand is tegen vocht. Het voordeel van de hogere klasse watervaste OSB-plaat is dat deze niet krom trekt onder invloed van vocht. Dit wil echter niet zeggen dat een OSB-plaat langdurig blootgesteld kan worden aan water. Door de platen te bewerken met bijvoorbeeld een transparante laklaag, is het materiaal nog beter bestand tegen vocht.
Wat is beter OSB of underlayment?
Een OSB-plaat wordt vaker gebruikt voor de constructie van wanden of een ondervloer en underlayment voor zwaardere constructies zoals daken. Underlayment is door het kruislings verlijmen sterker dan OSB, daarnaast trekt het niet krom en heeft het een gladde en vlakke afwerking. Wanneer de visuele afwerking geen prioriteit heeft, gaat de voorkeur uit naar OSB-platen. Deze zijn namelijk voordeliger.
Populaire afmetingen van OSB-platen
Er zijn verschillende afmetingen voor de OSB-platen. Hele platen, halve platen en extra lange platen. Alle formaten zijn ook nog weer verkrijgbaar in de verschillende diktes: 9 mm, 12 mm en 18 mm. Het is afhankelijk van de toepassing welke dikte het meest geschikt is. De platen zijn zeer stevig doordat houtsnippers verlijmd worden en onder hoge druk worden samengeperst. Hieronder ziet u de verschillende diktes en populaire afmetingen van OSB-platen die we in ons assortiment hebben.