Underlayment

Underlayment is een veelgebruikt plaatmateriaal. U ziet het veel terug in meubels, maar ook in de bouw. Het feit dat de constructieplaat licht van gewicht is, is hier onderdeel van. Bovendien kan het in zowel droge als vochtige ruimtes toegepast worden, doordat het watervast verlijmd is. Het is echter wel aan te raden om de platen te behandelen, zeker wanneer de platen buiten worden gebruikt. Door het underlayment te behandelen beschermt u het hout, dit helpt ook om schimmel te voorkomen. De platen komen in diverse afmetingen, de underlayment plaat van 18mm is wel het meest gangbaar. Wilt u weten wat underlayment is? Daar leest u hieronder meer over.

7 producten

Filters
 1. Underlayment elliotis pine 9mm 122x244
  Underlayment elliotis pine 9mm 122x244
  € 24,90
 2. Underlayment elliotis pine 12mm 122x244
  Underlayment elliotis pine 12mm 122x244
  € 30,95
 3. Underlayment elliotis pine 18mm 122x244 TG
  Underlayment elliotis pine 18mm 122x244 TG
  € 33,95
 4. Fins vuren metsa spruce 18mm 61x244 TG
  Fins vuren metsa spruce 18mm 61x244 TG
  € 32,90
 5. Fins vuren metsa spruce 18mm 122x244 TG
  Fins vuren metsa spruce 18mm 122x244 TG
  € 59,96
 6. Underlayment radiata pine 61x244 18mm
  Underlayment radiata pine 61x244 18mm
  € 29,25
 7. Underlayment interfloor 21mm 122x244
  Underlayment interfloor 21mm 122x244
  € 73,85

7 producten

Filters

Wat is underlayment?

Underlayment is een plaat dat bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden haaks met elkaar verlijmd en zo ontstaat underlayment. Doordat de houtlagen haaks op elkaar komen te liggen zijn de platen vormvast. In de constructie van vloeren, daken en wanden wordt underlayment veel gebruikt. Het plaatmateriaal is erg sterk en bestand tegen zwaardere belasting. Doordat het oppervlak mooi glad is, in tegenstelling tot een OSB plaat, en een zichtbare houtstructuur heeft, zie je het ook veel terugkomen in het interieur.

Underlayment materiaal

Underlayment is een ideaal materiaal voor veel toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een kast, bed, bureau, kledingkast en keuken. Maar ook voor een vloer, wand, muur, dakbeschot, dakplaten en vloerplaten is underlayment ideaal om te gebruiken. Er bestaan verschillende soorten, zoals metsä spruce, elliotis pine en radiata pine. De eerste variant is Fins vuren en wordt ook nog wel Pellos Floor genoemd, omdat dit hout er mooi uitziet, is het zeer geschikt voor het vervaardigen van meubels. Door de veer en groef die standaard op alle platen zitten is underlayment een prettig materiaal voor grote oppervlakken, de platen zijn hierdoor makkelijk te leggen en sluiten mooi op elkaar aan.

Underlayment plaat

Bij De Houtboer hebben we onze underlayment platen ruim op voorraad. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. Wilt u de platen graag op maat laten zagen en schaven? Dat kan bij De Houtboer. Onbehandeld hout dient nog wel geschuurd te worden om splinters te voorkomen. Ook dient u het hout goed af te werken met bijvoorbeeld een grond- of laklaag. Voor uw underlayment plaat profiteert u van een snelle bezorging!

Underlayment afmetingen

Zoals de naam al aangeeft, wordt underlayment veel gebruikt als ondervloer. Hier is het zeer geschikt voor, omdat het oppervlak van het hout mooi vlak is en een veer en groef bevat. Overigens kunt u uw underlayment het beste binnenshuis gebruiken. Het hout is vochtwerend verlijmd, maar kan zelf niet goed tegen vocht. Vraagt u zich af ‘hoe dik moet underlayment zijn’? Dit is geheel afhankelijk van de toepassing, 18mm wordt echter het meest gebruikt. U heeft in elk geval keuze uit de volgende underlayment afmetingen:

 • Underlayment 9mm
 • Underlayment 12mm
 • Underlayment 15mm
 • Underlayment 18mm
 • Underlayment 22mm

Hoe moet u underlayment behandelen?

Het beste is om uw underlayment plaat licht op te schuren voordat u het gaat behandelen met een lak of beits. Voor een volledige dekking en bescherming is een grondlaag en daarna laklaag een aanrader. Ook is het mogelijk om een blanke lak te gebruiken als afwerklaag. Hierdoor blijft de karakteristieke houtstructuur zichtbaar. Voor meubels is het ook mooi om underlayment te behandelen met een beits, een whitewash bijvoorbeeld, of olie. Wat vindt u mooi?

Kan underlayment tegen water?

Vocht heeft niet direct invloed op de underlayment platen, omdat deze watervast verlijmd zijn. Doordat dit kruislings gebeurt trekken de platen niet snel krom. Wel heeft vocht invloed op het hout, dit kan gaan schimmelen en op den duur toch gaan werken. Gebruik onbehandeld underlayment daarom alleen binnenshuis. Wilt u het in vochtige ruimtes gebruiken, dan is het aan te raden om het eerst te behandelen.

Underlayment kopen

U kunt voor een scherpe prijs underlayment kopen bij De Houtboer. Hierbij geldt: hoe meer platen u koopt, hoe meer u bespaart. U vindt de prijzen eenvoudig online in onze webshop. We kunnen het hout bij u op locatie afleveren, maar u bent ook van harte welkom bij onze houthandel in Drachten. Naast underlayment kopen kunt u ook ander plaatmateriaal bestellen, zoals OSB en MDF platen. Zo vindt u voor iedere toepassing de juiste houten platen bij De Houtboer!