OSB plaat

Combineer houtsnippers met een bindmiddel, pers het samen en u krijgt een OSB plaat. Dit houten plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de constructie van bijvoorbeeld vloeren, wanden en daken. Het wordt ook wel chipwood genoemd. Vooral de laatste jaren worden de platen steeds populairder in de meubel- en interieurbouw. Een groot voordeel van een OSB plaat met klasse twee of drie, is dat deze niet kromtrekt onder invloed van vocht. Bij massief hout zie je dit wel gebeuren. Ook buigt OSB minder snel door dan MDF en spaanplaat.

7 producten

Filters
 1. Qualirack Spaanplaat T-G 61x244 12mm
  Qualirack Spaanplaat T-G 61x244 12mm
  € 13,95
 2. OSB 3 12mm 59x244 4tg
  OSB 3 12mm 59x244 4tg
  € 11,50
 3. OSB 3 18mm 59x244 4tg
  OSB 3 18mm 59x244 4tg
  € 16,65
 4. OSB 3 18mm 122x244 2tg
  OSB 3 18mm 122x244 2tg
  € 34,65
 5. Osb 9mm 119,5x280
  Osb 9mm 119,5x280
  € 19,59
 6. OSB 12mm 119,5x280
  OSB 12mm 119,5x280
  € 22,91
 7. OSB 9mm 122x244
  OSB 9mm 122x244
  € 17,45

7 producten

Filters

OSB plaat eigenschappen

U profiteert van vele voordelen met een OSB plaat. De eigenschappen zijn onder andere dat het sterk is én licht van gewicht. Dit betekent dat ze een grote draagkracht hebben en makkelijk te verwerken zijn. Bovendien is het aantrekkelijker qua prijs dan bijvoorbeeld spaanplaat en multiplex. Bij de productie van OBS komt nauwelijks afval vrij. OSB bestaat voor ongeveer 95% uit houtsnippers en is duurzaam. Bestel al uw OSB platen bij De Houtboer en profiteer van al deze positieve eigenschappen!

OSB plaat watervast

Doordat een OSB plaat watervast is, is het buiten goed te gebruiken. Bijvoorbeeld als dakbeschot. Binnen zou u het ook prima kunnen verwerken in de keuken of badkamer. Voor de hiervoor genoemde toepassingen is een klasse twee of drie wel nodig. Wanneer een OSB plaat niet watervast hoeft te zijn, zoals voor een kast of wand, kunt u prima klasse één gebruiken. De plaat kent vier kwaliteitsniveaus en dit wordt aangeduid met:

 • OSB 1: bedoeld voor niet constructieve doeleinden zoals het maken van binnen meubelen.
 • OSB 2: bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid <65%.
 • OSB 3: bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid <80%.
 • OSB 4: bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt verreist. Deze klasse wordt in Nederland niet vaak toegepast.

Afmetingen OSB platen

Er zijn verschillende afmetingen voor de OSB platen. Hele platen, halve platen en extra lange platen. Alle formaten zijn ook nog weer verkrijgbaar in de volgende diktes: 9mm 12mm en 18mm. Het is afhankelijk van de toepassing welke dikte het beste geschikt is. OSB is trouwens een Engelse afkorting en staat voor Oriented Strand Board. De platen zijn zeer stevig doordat houtsnippers kruislings verlijmd worden. Naast de diverse afmetingen voor de OSB platen, zijn er ook verschillende klassen.

OSB plaat 18 mm

In het aanbod van De Houtboer vindt u onder andere een OSB plaat met een dikte van 18 mm. Deze valt onder OSB klasse drie en is daarmee geschikt voor last dragende constructies in vochtige omstandigheden. We hebben onze OSB platen met een dikte van 18 mm in twee formaten:

 • 59 x 244 cm
 • 122 x 244 cm

OSB plaat 12 mm

Wilt u de OSB plaat met een dikte van 12 mm op maat laten zagen en schaven? Geen probleem. Bij een grote afname is deze service zelfs gratis! De platen zijn voorzien van een veer en een groef, zodat u ze eenvoudig aan elkaar kunt bevestigen. Bij De Houtboer vindt u OSB platen van 12 mm dikte in de volgende afmetingen:

 • 59 x 244 cm
 • 119,5 x 280 cm

OSB plaat 9 mm

Wilt u graag een OSB plaat met een dikte van 9 mm kopen en gelijk meenemen? Bij De Houtboer kan het! Kom langs bij onze houthandel in Drachten. U kunt zelfs een aanhanger lenen, wanneer dat nodig is. Neem hiervoor wel eerst contact op, zodat u zeker weet dat er nog een aanhanger voor u klaarstaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw OSB plaat met een dikte van 9 mm te laten bezorgen. U vindt de plaat bij ons in de volgende formaten:

 • 122 x 244 cm
 • 119,5 x 280 cm

OSB plaat interieur

Vanwege zijn warme kleur is OSB plaat voor het interieur zeer geschikt. Daarnaast hebben de platen een unieke uitstraling door de verlijmde en samengeperste houtsnippers. Dit maakt een vloer van dit plaatmateriaal zeer populair. Het feit dat een OSB vloer goedkoop is, speelt uiteraard ook mee. Door de vloer te lakken geeft u nog meer bescherming en zal de vloer langer meegaan. Fan geworden van de zichtbare houtsnippers? Gebruik een OSB plaat om bijvoorbeeld een bureau mee te maken, of verwerk het op een andere manier in uw interieur.

OSB plaat schilderen

Het OBS hout gaat langer mee wanneer u de platen goed behandelt en onderhoudt. Dit kan door ze te schilderen, beitsen of op een andere manier behandelen kan natuurlijk ook. Voordat u een OSB plaat gaat schilderen, is het slim om deze te schuren. Het gebruik van een goede primer is ook aan te raden voor het verven. Naast een OSB plaat schilderen kunt u ook kiezen voor een andere manier van afwerken. Bijvoorbeeld: behangen, stuccen, sauzen en betegelen.

OSB plaat kopen

Voor een scherpe prijs kunt u een OBS plaat kopen in onze webshop. Bij ons geldt: hoe meer u koopt, hoe meer u bespaart. U kunt onze prijzen eenvoudig online bekijken. Bij de producten zelf is duidelijk aangegeven hoeveel stuks u dient te kopen om te profiteren van de bulkprijs. Voor een grote bestelling kunt u ook een offerte aanvragen. Wilt u graag onze OSB plaat kopen, maar heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons. We staan voor u klaar met specialistisch advies.

Kan een OSB plaat tegen vocht?

OSB platen zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden. Na een goede transparante laklaag kan het toegepast worden in vochtige ruimtes binnenshuis. OSB plaat trekt namelijk niet krom onder invloed van vocht. Dit wil echter niet zeggen dat een OSB plaat langdurig blootgesteld kan worden aan water.

Wat is beter OSB of Underlayment?

Afhankelijk van het gebruik is OSB of underlayment beter. Een OSB plaat wordt vaker gebruikt voor de constructie van wanden en underlayment voor zwaardere constructies zoals vloeren en daken. Underlayment is door het kruislings verlijmen sterker dan OSB, daarnaast trekt het niet krom en heeft het een gladde en vlakke afwerking. Wanneer de visuele afwerking geen prioriteit heeft, gaat de voorkeur uit naar OSB platen. Deze zijn namelijk voordeliger.

Wat kosten OSB platen?

OSB platen zijn geliefd vanwege het geringe prijsniveau. Bij ons zijn de prijzen voor OSB platen type drie vanaf 14,88 euro en OSB platen type twee vanaf 22,45 euro. Afhankelijk van de dikte en lengte verschillen de prijzen onderling. Neem gerust contact op voor een advies over de afmeting.