Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Osb plaat

Combineer houtsnippers met een bindmiddel, pers het samen en u krijgt een OSB-plaat. OSB is een Engelse afkorting en staat voor Oriented Strand Board. Dit houten plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de constructie van bijvoorbeeld vloeren, wanden en daken. Het wordt ook wel chipwood genoemd. Vooral de laatste jaren worden de platen steeds populairder in de meubel- en interieurbouw. Een groot voordeel van een OSB-plaat met klasse twee of drie, is dat deze niet kromtrekt door vocht. Bij massief hout ziet u dit wel gebeuren. Ook buigt OSB minder snel door dan MDF en spaanplaat.

De voordelige eigenschappen van OSB

U profiteert van veel voordelen met een OSB-plaat. De eigenschappen zijn onder andere dat het sterk is én licht van gewicht. Dit betekent dat ze een grote draagkracht hebben en makkelijk te verwerken zijn. Bovendien is het aantrekkelijker qua prijs dan bijvoorbeeld spaanplaat en multiplex. Bij de productie van OBS komt nauwelijks afval vrij. OSB bestaat voor ongeveer 95% uit houtsnippers en is duurzaam materiaal. Bovendien zijn de platen volledig recyclebaar. Bestel al uw OSB-platen bij De Houtboer en profiteer van al deze positieve eigenschappen!

Wat is de kwaliteitsklasse van OSB?

OSB-platen worden ingedeeld in vier kwaliteitsklassen, waarbij de meest voorkomende kwaliteitsklassen OSB/2 en OSB/3 zijn. Deze indeling is gebaseerd op de mechanische eigenschappen en het toepassingsgebied van de platen. Hieronder ziet u een overzicht van de vier kwaliteitsniveaus die er zijn voor OSB:

  • OSB 1: bedoeld voor niet constructieve doeleinden zoals het maken van binnen meubelen;
  • OSB 2: bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid <65%;
  • OSB 3: bedoeld voor constructies in vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid <80%;
  • OSB 4: bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Deze klasse wordt in Nederland niet vaak toegepast.

Toepassingen van watervaste OSB-platen

Een watervaste OSB-plaat is ideaal voor buitengebruik, zoals dakbeschot, maar ook voor vochtige ruimtes binnen, zoals de keuken of badkamer. Het gebruik van een OSB-plaat met klasse twee of drie is voor dit soort toepassingen aan te raden, omdat deze vochtbestendig is. Wanneer een OSB-plaat niet watervast hoeft te zijn, zoals voor een kast of wand, kunt u prima klasse één gebruiken. Een watervaste OSB-plaat is niet alleen duurzaam en sterk, maar ook nog eens betaalbaar in vergelijking met andere bouwmaterialen. Bovendien is OSB milieuvriendelijk, omdat het wordt gemaakt van gerecyclede houtmaterialen.

Kan een OSB-plaat tegen vocht?

Hoe hoger de klasse van de OSB, hoe beter deze bestand is tegen vocht. Het voordeel van de hogere klasse watervaste OSB-plaat is dat deze niet krom trekt onder invloed van vocht. Dit wil echter niet zeggen dat een OSB-plaat langdurig blootgesteld kan worden aan water. Door de platen te bewerken met bijvoorbeeld een transparante laklaag, is het materiaal nog beter bestand tegen vocht.

Wat is beter OSB of underlayment?

Een OSB-plaat wordt vaker gebruikt voor de constructie van wanden of een ondervloer en underlayment voor zwaardere constructies zoals daken. Underlayment is door het kruislings verlijmen sterker dan OSB, daarnaast trekt het niet krom en heeft het een gladde en vlakke afwerking. Wanneer de visuele afwerking geen prioriteit heeft, gaat de voorkeur uit naar OSB-platen. Deze zijn namelijk voordeliger.

Populaire afmetingen van OSB-platen

Er zijn verschillende afmetingen voor de OSB-platen. Hele platen, halve platen en extra lange platen. Alle formaten zijn ook nog weer verkrijgbaar in de verschillende diktes: 9 mm, 12 mm en 18 mm. Het is afhankelijk van de toepassing welke dikte het meest geschikt is. De platen zijn zeer stevig doordat houtsnippers verlijmd worden en onder hoge druk worden samengeperst. Hieronder ziet u de verschillende diktes en populaire afmetingen van OSB-platen die we in ons assortiment hebben.

OSB-plaat 18 mm

In het aanbod vindt u onder andere een OSB-plaat met een dikte van 18 mm. Deze valt onder OSB klasse drie en is daarmee geschikt voor last dragende constructies in vochtige omstandigheden. We hebben onze OSB-platen met een dikte van 18 mm in twee formaten:

  • 59 × 244 cm
  • 122 × 244 cm

OSB-plaat 12 mm

Wilt u de OSB-plaat met een dikte van 12 mm op maat laten zagen en schaven? Geen probleem. De platen zijn voorzien van een veer en een groef, zodat u ze eenvoudig aan elkaar kunt bevestigen. Bij De Houtboer vindt u OSB-platen van 12 mm dikte in de volgende afmetingen:

  • 59 × 244 cm
  • 119,5 × 280 cm

OSB-plaat 9 mm

Wilt u graag een OSB-plaat met een dikte van 9 mm kopen en gelijk meenemen? Kom langs bij onze houthandel in Drachten. U kunt zelfs een aanhanger lenen, wanneer dat nodig is. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw OSB-plaat met een dikte van 9 mm te laten bezorgen. U vindt de plaat bij ons in de volgende formaten:

  • 122 × 244 cm
  • 119,5 × 280 cm

Wat weegt een OSB-plaat?

Het specifieke gewicht van een OSB-plaat bedraagt ongeveer 500 kg/m³. Dit betekent dat er voor elke vierkante meter aan OSB-materiaal met een dikte van 18 mm, het gewicht rond de 10 kg zal zijn. Deze meting is een indicatie van de dichtheid van het plaatmateriaal, waarbij een hoger gewicht per kubieke meter duidt op een compactere samenstelling van de OSB-plaat.

Gebruik OSB in uw interieur

Vanwege zijn warme kleur is OSB-plaat voor het interieur zeer geschikt. Daarnaast hebben de platen een unieke uitstraling door de verlijmde en samengeperste houtsnippers. Tegenwoordig is een vloer van dit plaatmateriaal erg populair. Het feit dat een OSB vloer goedkoop is, speelt uiteraard ook mee. Door de vloer te lakken geeft u nog meer bescherming en zal de vloer langer meegaan. Fan geworden van de zichtbare houtsnippers? Gebruik een OSB-plaat om bijvoorbeeld een bureau mee te maken, of verwerk het op een andere manier in uw interieur.

Tips voor het schilderen van een OSB-plaat

Het OBS-hout gaat langer mee wanneer u de platen goed behandelt en onderhoudt. Dit kan bijvoorbeeld door ze te schilderen of beitsen. Voordat u een OSB-plaat gaat schilderen, is het slim om deze te schuren. Het gebruik van een goede primer is ook aan te raden voor het verven. Naast een OSB-plaat schilderen kunt u ook kiezen voor een andere manier van bewerken. Bijvoorbeeld: behangen, stuccen, sauzen en betegelen.

OSB-platen online kopen bij De Houtboer

Voor een scherpe prijs kunt u een OSB-plaat kopen in onze webshop. Bij ons geldt: hoe meer u koopt, hoe meer u bespaart. U kunt onze prijzen eenvoudig online bekijken. Bij de producten zelf is duidelijk aangegeven hoeveel stuks u moet kopen om te profiteren van de bulkprijs. Voor een grote bestelling kunt u ook een offerte aanvragen. Wilt u graag onze OSB-platen kopen, maar heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons. We staan voor u klaar met specialistisch advies.

Wat kosten OSB-platen?

OSB-platen zijn geliefd vanwege het geringe prijsniveau. Bij ons zijn de prijzen voor OSB-platen type drie vanaf 8,75 euro en OSB-platen type twee vanaf 22,45 euro. Afhankelijk van de dikte en lengte verschillen de prijzen onderling. Neem gerust contact op voor een advies over de afmeting.