Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Wat is geïmpregneerd hout?

Sommige houtsoorten zijn van nature weinig duurzaam. Hout kan worden verduurzaamd door het te impregneren met een verduurzamingsmiddel. Hierdoor wordt het beschermd tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën. Zeker hout dat u buiten wilt gebruiken, zoals tuinhout, gaat veel langer mee wanneer het is geïmpregneerd. De toegepaste verduurzamingsmiddelen bestaan voor een groot deel uit koper en een aantal toegevoegde chemicaliën.

Onderhoud

Een groot voordeel van geïmpregneerd hout: het is gemakkelijk te onderhouden. Omdat het verduurzamingsmiddel het hout beschermt tegen aantasting, is beitsen niet meer nodig. Toch kunt u hier wél voor kiezen om de levensduur van het hout te verlengen. Bovendien beschermt u het hout hiermee tegen verkleuring.

Toepassingen

Zoals hierboven genoemd is impregneren vooral zinvol bij hout dat minder duurzaam is. Hardhout is bijvoorbeeld al erg duurzaam, waardoor het weinig nut heeft om dit te impregneren. Houtsoorten die wél geïmpregneerd worden zijn bijvoorbeeld grenen, vuren en Zweeds rabat. Qua toepassing is geïmpregneerd hout vooral geschikt om buiten te gebruiken, bijvoorbeeld voor uw schutting, picknicktafel of pergola.

Giftig?

U hebt hierboven kunnen lezen dat het verduurzamingsmiddel waarmee hout geïmpregneerd wordt, bestaat uit koper en chemicaliën. Is het dan wel veilig om te gebruiken? Gelukkig moeten impregneermiddelen die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge regels. De middelen zijn getest op hun invloed op mensen, dieren en het milieu.

Zagen

Omdat geïmpregneerd hout wordt ondergedompeld in het verduurzamingsmiddel, is het alleen van de buitenkant beschermd tegen aantasting. Wanneer u dus het hout gaat zagen, zijn de zaagvlakken minder goed beschermd. Hierbij is het verstandig om deze vlakken te voorzien van een beits of sealer.

Aanbod hout

Bij De Houtboer vindt u onder andere geïmpregneerd hout in de vorm van planken en palen in verschillende afmetingen. Deze kunt u bij ons naar wens laten zagen en schaven. Ook hebben we complete producten gemaakt van geïmpregneerd hout, zoals tuindecoratie, tuindeuren en tuinschermen.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.