Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Hoe kan ik de kruipruimte isoleren?

Wanneer de kruipruimte onder uw woning vochtig is, kunt u deze het beste isoleren. Vocht kan namelijk een scala aan problemen veroorzaken, zoals schimmel, rottend hout en overlast van slakken en muggen. Bovendien kunt u ziek worden van de schimmels en bacteriën die kunnen ontstaan. In deze blog vertellen we u graag mee over hoe u uw kruipruimte kunt isoleren en wat u hiervoor het beste kunt gebruiken.

Er zijn verschillende manieren waarop u uw kruipruimte kunt isoleren:

  • Bodemisolatie
  • Vloerisolatie

Bodemisolatie

Wanneer uw kruipruimte niet goed toegankelijk is, is bodemisolatie een aanrader. Dit houdt in dat u uw kruipruimte gedeeltelijk vult met licht isolatiemateriaal, zoals isolatiechips. Het voordeel van bodemisolatie is dat het redelijk goedkoop is. Bovendien is deze vorm van isolatie ook toepasbaar bij een hoog grondwaterpeil. De isolatiechips blijven namelijk drijven op het water, waardoor het vocht niet zal condenseren.

Vloerisolatie

Wanneer uw kruipruimte toegankelijk is, kunt u het beste kiezen voor vloerisolatie. Deze vorm van isolatie is ook beter dan bodemisolatie, omdat er geen sprake meer is van koude lucht direct onder de vloer. Even voor de duidelijkheid: vloerisolatie wordt aangebracht onder de vloer van de ruimte erboven, dus aan het “plafond” van uw kruipruimte.

Soorten vloerisolatie

Voor het isoleren van uw vloer kunt u verschillende soorten materialen gebruiken, zoals:

Kies voor materiaal met een hoge isolatiewaarde (RC) tussen de 3,5 en 5 RC. Als voorbeeld: glaswol heeft een RC-waarde van 3,5 bij een dikte van 11 cm, bij steenwol is dit 12 cm. Beide materialen zijn bovendien milieuvriendelijk.

Vloerisolatie aanbrengen

Zorg ervoor dat de verschillende stukken isolatiemateriaal goed op elkaar aansluiten; voorkom dat er stukjes, kieren of gaten niet zijn opgevuld. Isoleer ook een eventueel luik van uw kruipruimte. U kunt de vloerisolatie aanbrengen met isolatieband- of tape, schroeven, spijkers of klemmen. Gebruik geen lijm, kit of bouwschuim wanneer u het isolatiemateriaal opnieuw wilt gebruiken. Omdat natuurlijke materialen zoals steenwol en glaswol damp doorlaten, raden wij u aan om dampremmende folie te gebruiken.

Vloerisolatiematerialen

Bij De Houtboer vertellen we u graag meer over onze verschillende vloerisolatiematerialen. Zo wordt steenwol gemaakt van vulkanisch gesteente met organisch bindmiddel. Glaswol wordt grotendeels gemaakt van glasscherven en is 100% recyclebaar. Verder vindt u bij ons een aantal kunststof vloerisolatiematerialen, waaronder PIR, tempex en styrodur. Wilt u weten welk materiaal het meest geschikt is in uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.