Tempex is een speciaal soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt om woningen en andere gebouwen te isoleren. Platen worden hiervoor het meest gebruikt. Tempex is gemaakt van polystyreen, dit wordt ook wel piepschuim of EPS genoemd.
Tempex platen zijn uitstekend geschikt voor het isoleren van vloeren, muren en andere oppervlaktes. Bovendien bieden ze extra stevigheid en geluidsisolatie aan muren of plafonds waar andere isolatiematerialen niet toe in staat zijn. Tempex platen geven ook weerstand aan warmteverlies en dragen daarmee bij aan de energie-efficiëntie van een huis. Hierdoor kunnen ze helpen om stookkosten te verminderen. Hoe hoger de RD-waarde, hoe beter u kunt isoleren met Tempex.
Wat is Tempex?
Tempex is een veelzijdig materiaal dat vaak wordt gebruikt voor warmte-isolatie en geluidsisolatie. Het is lichtgewicht, stevig en goedkoop. Tempex is ook bestand tegen water, waardoor het ideaal is voor buitenruimtes die aan weersomstandigheden worden blootgesteld. Bovendien kan Tempex gemakkelijk op maat worden gesneden en geplaatst.
Door de vele voordelen die Tempex biedt, is het een van de meest populaire bouwmaterialen voor zowel woningbouw als renovatieprojecten.
Waarvoor kunt u Tempex isolatie gebruiken?
Tempex is geschikt voor de isolatie van zowel vloeren, als muren en daken. Hiermee isoleren kan helpen bij het verminderen van warmteverlies. Bovendien blijft de isolatiewaarde van Tempex constant tijdens de gehele levensduur. De druksterkte van EPS is zo hoog dat het isolatiemateriaal zelfs gebruikt wordt onder dekvloeren en betonvloeren.
De voor- en nadelen van Tempex op een rij
Tempex is polystyreenschuim, ook wel EPS of piepschuim genoemd. Het is licht van gewicht en makkelijk te plaatsen. Polystyreen is waterafstotend en ongevoelig voor schimmels en mossen. Hierdoor is het niet onderhevig aan rotting. In de bouw wordt Tempex daarom gebruikt als isolatiemateriaal ter bescherming tegen hitte, kou en vocht. Daarnaast is Tempex een duurzame bouwstof.
Helaas is het wel zo dat de productie van Tempex minder duurzaam is. Hier wordt namelijk aardolie bij gebruikt en verschillende chemische stoffen. Tempex is dus pas na de productie een duurzaam materiaal. Gelukkig zitten er wel nog veel voordelen aan Tempex, we zetten ze graag nog even overzichtelijk op een rij voor u: