Voor warmte-isolatie is steenwol één van de meest gebruikte isolatiematerialen. Zo kunt u onder meer uw kruipruimte isoleren, maar ook scheidingswanden, verdiepingsvloeren, daken of spouwen. Bij De Houtboer vindt u meerdere soorten isolatiemateriaal, waaronder steenwol, voor een scherpe prijs. Met onze eigen bezorgservice leveren wij in heel Nederland. Haalt u uw bestelling liever zelf af? Dan bent u van harte welkom bij onze vestiging in Drachten!
Wat is steenwol?
Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor de warmte-isolatie van woningen en andere gebouwen. Om te isoleren moet er zo weinig mogelijk warmtegeleiding plaatsvinden. Dit wordt uitgedrukt met een zogeheten lambda-waarde. Met een lambda-waarde van 0,0037 W/Mk is de isolatiewaarde van steenwol middelhoog. Andere belangrijke voordelen van steenwol zijn:
- Milieuvriendelijk
- Naast warmte-isolerend ook geluidsisolerend.
- Vormvast: krimpt niet, zet niet uit.
- Zeer lange levensduur, tot wel 75 jaar.
- Gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.
- Is onbrandbaar en smelt pas bij temperaturen van ca. 1.200° - 1.300° Celcius.
Een nadeel van steenwol is dat tijdens het werken met steenwol kunnen er vezels loskomen, bijvoorbeeld bij het zagen. De vezels veroorzaken veel irritatie bij aanraking met de huid, de ogen of bij inademen. Bescherm uzelf dus voldoende wanneer u met steenwol werkt. Een ander nadeel van steenwol is dat het minder goed tegen vocht kan: nat steenwol zal na verloop van tijd uitzakken.
Hoe wordt steenwol gemaakt?
Om een steenwol deken te maken wordt het vulkanische gesteente basalt verhit tot een temperatuur van 1.400° à 1.600° Celcius. Vervolgens trekt een zogeheten ‘spinner’ de steenmassa in draden uiteen. Dit spinnen is wel vergelijkbaar met hoe een suikerspin wordt gemaakt. De zeer fijne draden van basalt van twee à zes micrometer (0,002 tot 0,006 millimeter) worden met polymeren bij elkaar gehouden. Met steenwol houdt u alle koude en warme luchtstromen tegen.
Wat is beter, glaswol of steenwol?
Wat betreft isolatiewaarde scoren glaswol en steenwol hetzelfde, met een lambda-waarde van ongeveer 0,0037 W/Mk. Glaswol kan uit zichzelf niet goed tegen vocht. Het wordt dan ook meestal met een vochtregulerend dampscherm gebruikt. Glaswol wordt meestal binnenshuis gebruikt voor de thermische en akoestische isolatie van schuine daken, binnenmuren en houten vloeren. De geluidsisolatie met steenwol is wel beter dan bij glaswol. Beide isolatiematerialen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Heeft u vragen over het isoleren van uw huis met steenwol of glaswol? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.