Tuinhout is hout speciaal gemaakt voor buiten. Maak met tuinhout een schommel voor uw kinderen, zet een schutting neer en voorzien uw tuin van nieuw meubilair. Ontdek de veelzijdigheid van tuinhout en start vandaag nog met een nieuw project.
In onze webshop vindt u niet alleen complete schuttingen en overkappingen, maar ook houten tuintegels, vlonders of trellissen om een prachtige klimop volop de ruimte te geven. Ook voor losse planken, palen en ander tuinhout kunt u bij ons terecht!
Hoe lang gaat tuinhout mee?
De levensduur van tuinhout wordt bepaald aan de duurzaamheidsklasse waarin het hout zit. De duurzaamheidsklassen gaan van 1 tot en met 5. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe langer de verwachte levensduur van het hout is. De duurzaamheid van het hout kan verlengd worden door het jaarlijks te onderhouden. Daarnaast kan het verlengd worden door het te impregneren: er wordt een chemische stof toegevoegd aan het hout, hierdoor is het bestand tegen rot en schimmels.
Duurzaamheidsklasse 1: 25 jaar of langer
- Tuinhout soorten: Angelim Vermelho, Mukulungu, Thermisch gemodificeerd Fraké en Ayous en Massaranduba.
- Toepassingen: aan/in het water - vlonders, schuttingen, damwanden gevelbekleding, aanlegsteiger en meubelhout.
Duurzaamheidsklasse 2: 15-25 jaar
- Tuinhout soorten: thermisch gemodificeerd grenen/vurenhout, Robinia, Kastanje hout, Western Red Cedar en Eikenhout.
- Toepassingen: voor in de tuin - vlonders, schuttingen, meubelhout, hekwerk en Pergola's.
Duurzaamheidsklasse 3 - 10-15 jaar
- Tuinhout soorten: geïmpregneerd vurenhout en Grenenhout, Douglas hout en Tigerwood.
- Toepassingen: overdekt in de tuin - vlonders, schuttingen, overkappingen, pergola’s en hekwerk.
Duurzaamheidsklasse 4: 5-10 jaar
- Tuinhout soorten: onbehandeld grenen en vurenhout.
- Toepassingen: niet geschikt voor buitentoepassingen, wel voor een vloer van bijvoorbeeld een blokhut.
Duurzaamheidsklasse 5: 5 jaar
- Tuinhout soorten: beukenhout, populier en berken.
- Toepassingen: niet geschikt voor buitentoepassingen, wel voor binnen vloeren of plaatmateriaal.
Wat zijn de verschillende soorten tuinhout?
Er zijn verschillende soorten tuinhout die ieder zijn eigen kenmerken heeft. Tuinhout is verkrijgbaar in diverse vormen, maten en afwerkingen. Een van de meest gebruikte tuinhout soorten is Douglas tuinhout. Dit is een duurzame houtsoort die te herkennen is aan zijn geelbruine kleur. Na verloop van tijd zal deze echter gaan vergrijzen. Douglas tuinhout wordt ook wel lariks hout genoemd. Vurenhout is de andere veelgebruikte houtsoort. Deze heeft echter wel een behandeling nodig, omdat het niet goed tegen vocht kan. Dit kennen we dan als geïmpregneerd hout. Andere tuinhout soorten zijn hardhout en grenen.
Hardhout
Hardhout is bekend om zijn duurzaamheid en stevigheid. Het wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen, zoals terrassen, tuinmeubelen en schuttingen. Hardhoutsoorten zoals teak, ipe, en eikenhout zijn populair vanwege hun natuurlijke weerstand tegen vocht, insecten en rot. Ze vereisen meestal weinig onderhoud en behouden hun schoonheid gedurende vele jaren.
Vurenhout
Vurenhout is een veelvoorkomende keuze voor tuinhout vanwege zijn betaalbaarheid en beschikbaarheid. Het is lichtgewicht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen, zoals schuttingen, tuinmeubilair en constructieprojecten. Vurenhout kan echter gevoeliger zijn voor vocht en insecten, dus het is belangrijk om het goed te behandelen en te onderhouden.
Grenenhout
Grenenhout is vergelijkbaar met vurenhout en wordt vaak gebruikt voor dezelfde toepassingen. Het heeft een natuurlijke uitstraling en is relatief betaalbaar. Grenen heeft echter de neiging om sneller te vervormen en te rotten dan sommige andere houtsoorten, dus regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur te verlengen.
Douglashout
Douglashout, ook bekend als Oregon Pine, is afkomstig van de Douglasspar en staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen zoals schuttingen, gevelbekleding en tuinconstructies. Douglas tuinhout heeft een warme, roodachtige tint en kan goed behandeld worden om de levensduur te verlengen.
Natuurlijk tuinhout
Natuurlijk tuinhout verwijst naar hout dat niet is behandeld met chemicaliën of coatings. Dit type hout kan een mooie, natuurlijke uitstraling hebben en wordt vaak gebruikt voor projecten waarbij een rustieke esthetiek gewenst is. Het is belangrijk op te merken dat natuurlijk tuinhout vatbaar kan zijn voor regen, wind en zon, dus regelmatig onderhoud, zoals het aanbrengen van een beschermende afwerking, is nodig om de levensduur te verlengen.
Gebruik tuinhout voor uw schutting
Voor vrijwel elke klus in uw tuin is er wel een geschikt soort tuinhout. Dit kan in de vorm van planken zijn, maar ook in balken, houten latten, ofwel regelwerk, en rabatdelen voor bijvoorbeeld een schutting. Het is ook mogelijk om een schuttingscherm aan te schaffen. Hiermee heeft u in een handomdraai een prachtige erfafscheiding.
Wat is geïmpregneerd tuinhout?
Om uw eigen schutting te maken gebruikt u onze tuinplanken, deze zijn zowel ruw en onbewerkt als volledig geschaafd en geïmpregneerd te bestellen. Daarnaast hebben we een ruim aanbod met steigerplanken in verschillende diktes en breedtes. Verder kiest u gemakkelijk de gewenste lengte. Die kan variëren van 180 tot wel 500 cm. Douglas planken of hardhouten planken zijn uiteraard bij uitstek geschikt voor een duurzame afscheiding voor uw tuin. Een schutting maken is bovendien makkelijker dan u zou denken. En het is sowieso goedkoper dan wanneer u dit laat doen.
Wat is het beste hout voor mijn tuin?
Dat kan verschillen per toepassing, maar over het algemeen is goed tuinhout stevig, vochtbestendig en gaat het een geruime tijd mee. Douglas tuinhout is een van de populairste houtsoorten, afkomstig van Europese naaldbomen. Daarom wordt Douglas tuinhout vaak gebruikt om bijvoorbeeld een tuinscherm of terrasoverkapping van te maken. Zelfs een heel tuinhuis bouwt u hiermee in elkaar. Hardhout is mogelijk nog duurzamer en wordt vaak toegepast bij terrassen en schuttingen. Wat goed tuinhout is en wat de juiste houtsoort zijn voor uw project, hangt af van zowel de kwaliteit als de gewenste uitstraling.
10 tips voor doe-het-zelf projecten met tuinhout
Er zijn een tal van doe-het-zelf projecten. Om u wegwijs te maken in de wereld van DIY-projecten hebben wij een aantal tips voor u geformuleerd:
- Plan uw project: begin met een duidelijk plan voordat u begint. Meet uw ruimte nauwkeurig op en schets uw ontwerp. Overweeg de locatie, de afmetingen en de hoogte van het tuinhout.
- Kies het juiste hout: selecteer hout dat geschikt is voor uw project. De keuze van het hout hangt af van het beoogde gebruik. Hardhout is bijvoorbeeld ideaal voor het bouwen van een terras vanwege zijn duurzaamheid, terwijl zachthout geschikt kan zijn voor schuttingen en andere constructies.
- Behandel het hout: als het hout niet al is behandeld, overweeg dan om het te impregneren of te schilderen om het te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten.
- Gebruik de juiste bevestigingsmiddelen: gebruik roestvrijstalen of verzinkte schroeven, spijkers en bevestigingsmiddelen om roest en corrosie te voorkomen. Zorg ervoor dat de bevestigingsmiddelen geschikt zijn voor buitengebruik.
- Gebruik een waterpas en andere meetinstrumenten: zorg ervoor dat uw tuinhout waterpas staat en recht is. Een waterpas en meetinstrumenten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alles goed uitgelijnd is.
- Maak voor boorgaten: als u schroeven gebruikt, boor dan voorboorgaten om te voorkomen dat het hout splijt wanneer u de schroeven inschroeft.
- Onthoud en inspectie: regelmatig onderhoud is cruciaal om de levensduur van uw tuinhout te verlengen. Controleer periodiek op tekenen van schade, slijtage of rottend hout en neem indien nodig actie.
- Laat ruimte voor uitzetting: als u houten planken legt, laat dan kleine openingen tussen de planken om uitzetting en krimp mogelijk te maken. Dit voorkomt kromtrekken bij veranderingen in vochtigheid en temperatuur.
- Veiligheid: draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, tijdens het monteren van tuinhout. Zorg ervoor dat u veilig werkt, vooral bij het gebruik van gereedschappen.
- Raadpleeg handleidingen en tutorials: als u niet zeker bent van bepaalde stappen of technieken, raadpleeg dan handleidingen of bekijk online tutorials voor gedetailleerde instructies en tips.
Hoelang gaat tuinhout mee?
De levensduur van tuinhout varieert. Het soort hout en de behandeling die het heeft gehad zijn van invloed op hoe lang het mee kan gaan. Net als de omgevingsfactoren zoals vochtigheid, blootstelling aan zon en insecten. Over het algemeen gaat tuinhout vrij lang mee, gemiddeld een tiental jaren. Door het hout goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken, kunt u de levensduur verlengen.
Tuinhout behandelen doet u zo
Zowel Hardhout als Douglas tuinhout gaan geruime tijd mee, maar door deze houtsoorten te verven, impregneren of in de beits te zetten kunt u de levensduur ervan verlengen. In ons ruime assortiment met verf en schildersgereedschap vindt u onder andere steigerhoutbeits, tuinmeubelbeits en speciale olie voor hardhouten materialen. Per product wordt duidelijk aangegeven waar het voor bedoeld is. Wanneer u vragen heeft over het behandelen van tuinhout, neem dan vrijblijvend contact op met onze deskundige klantenservice!
Hoe kunt u tuinhout het beste schoonmaken?
Verwijder regelmatig vuil zoals zand en bladeren met een bezem of veger. Dit voorkomt dat vuil het hout aantast. Met een oplossing van water en zeep reinigt u het hout voorzichtig. Spoel de zeepresten altijd goed af met schoon water. Laat het hout volledig drogen voor u het gaat behandelen of afwerken. Er zijn speciale reinigers verkrijgbaar die hardnekkige vlekken en schimmels aanpakken. Na een schoonmaakbeurt ziet uw tuinhek of houten schutting er weer als nieuw uit!
Bouw een pergola met tuinhout
Voor een stevige basis van uw pergola of overkapping bestelt u bij de Houtboer de tuinhout palen en regels. Met onze hardhouten palen bent u verzekerd van de hoogst mogelijke kwaliteit, maar ook voor een douglas paal en een bijpassend douglas dakbeschot kunt u bij ons terecht. Onze tuinhout palen zijn net als onze planken zowel onbehandeld als geschaafd en geïmpregneerd verkrijgbaar. Bovendien heeft u een ruime keuze uit diverse soorten hout. Bouwt u trouwens liever een blokhut in plaats van een pergola? Voor blokhutten hebben we planken met een profiel. Ideaal!
Welke schroeven voor tuinhout?
Roestvrijstalen schroeven zijn het beste om te gebruiken voor tuinhout. Hierdoor heeft roestvorming geen schijn van kans. Eigenlijk is hiermee de vraag 'Welke schroeven voor buiten?' direct beantwoord. Bij harde houtsoorten is het trouwens verstandig om gaten voor te boren. Hierdoor voorkomt u dat de schroef knapt. Andere schroeven die u kunt gebruiken zijn stalen schroeven met een coating. Om deze coating intact te houden is voorboren eveneens aan te raden voor het voorkomen van corrosie.
Tuinplanken
Met de tuinplanken van De Houtboer kunt u gemakkelijk aan de slag voor uw terras of tuinhuis in de tuin. Met ons ruim assortiment aan tuinplanken, is er voor elk project in uw tuin een geschikte houtsoort. Of u nu op zoek bent naar hardhouten of geïmpregneerde grenen tuinplanken, we hebben het allemaal. Daarnaast zijn de tuinplanken verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes.
Hier moet u opletten bij het kopen van tuinhout
Wilt u een schutting met prachtige effecten? Kies dan voor Zweeds rabat, hiermee geeft u uw schutting meer reliëf. Bovendien heeft u hierbij geen last van zichtbare naden tussen de planken. Douglas tuinhout heeft een warme, roodachtige tint en kan goed behandeld worden om de levensduur te verlengen. Daarnaast heeft Grenenhout een natuurlijke uitstraling en is het relatief betaalbaar. Er is voor elk project een geschikt soort tuinhout. Maak met tuinhout een schommel voor uw kinderen, zet een schutting neer en voorzien uw tuin van nieuw meubilair. Bij De Houtboer kunt u kiezen uit bezorgen of het zelf ophalen in Drachten.