Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Welke gevelbekleding kiezen?

Een nieuw huis aan het bouwen of uw huidige woning aan de buitenkant renoveren? De keuze van gevelbekleding is belangrijk voor zowel de uitstraling als de bescherming van uw huis. Of u nu de voorkeur geeft aan de natuurlijke charme van hout of de duurzaamheid van kunststof, het juiste materiaal maakt een groot verschil. Om u een beetje op weg te helpen in de keuze bespreken we de verschillende soorten gevelbekleding en geven we tips om de beste keuze te maken.

Wat is gevelbekleding?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat gevelbekleding precies is. Gevelbekleding is materiaal dat aan de buitenkant van een gebouw wordt aangebracht om het te beschermen en ervoor te zorgen dat het er van de buitenkant mooi uitziet. Het wordt aangeboden in verschillende materialen, zoals hout, kunststof, metaal of steen. De meest gebruikte hiervan zijn hout en kunststof. Naast dat het u huis beschermt en het wat extra charme geeft, is het ook ideaal om uw huis hiermee te isoleren.

Welke soorten gevelbekleding zijn er?

Gevelbekleding wordt zoals gezegd aangeboden in diverse materialen. Hieronder lichten we de meestgebruikte materialen toe en wat de verschillende eigenschappen daarvan zijn:

1. Kunststof gevelbekleding

Kunststof is een veelgebruikte soort gevelbekleding. Binnen de gevelbekleding wordt voornamelijk gekozen voor kunststof vanwege de onderhoudsvriendelijke en duurzame eigenschappen. Bekende types binnen deze categorie zijn Keralit gevelbekleding en Uni Panel. Keralit gevelbekleding komt in diverse kleuren en stijlen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor elke woning. Uni Panel staat bekend om zijn strakke afwerking en moderne uitstraling. Beide materialen zijn goed bestand tegen vocht, schimmel en andere weersinvloeden. Dit draagt bij aan de lange levensduur en het behoud van de mooie uitstraling van de kunststof gevelbekleding.

2. Houten gevelbekleding

Hout is een populaire keuze voor gevelbekleding vanwege zijn natuurlijke en warme uitstraling. Een veelgebruikte houtsoort voor gevelbekleding is Red Cedar. Dit soort hout staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden. Het Red Cedar hout heeft van nature een hoge weerstand tegen rot en insecten, waardoor het een lange levensduur heeft. Bovendien heeft het een unieke uitstraling door de karakteristieke kleur en nerfstructuur, wat de charme van uw woning versterkt. Let hierbij wel op dat houten gevelbekleding regelmatig onderhoud vereist om de schoonheid en duurzaamheid te behouden.

3. Combinatie van hout en kunststof

Een combinatie van hout en kunststof biedt het beste van beide werelden. Een voorbeeld van deze innovatieve gevelbekleding is Protex. Deze gevelbekleding combineert de natuurlijke uitstraling van hout met de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van kunststof. Protex staat bekend om goed bestand te zijn tegen weersinvloeden en vereist weinig onderhoud. Protex gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor er altijd een geschikte optie is om uw woning een stijlvolle en duurzame uitstraling te geven.

Wat is beter houten gevelbekleding, kunststof of combinatie van beide?

Bij de keuze tussen houten en kunststof gevelbekleding zijn er verschillende aspecten om te overwegen. Houten gevelbekleding geeft uw huis een natuurlijke en warme uitstraling, maar vergt wel regelmatig onderhoud. Kunststof gevelbekleding daarentegen is onderhoudsvriendelijker en zeer duurzaam. Het is bestand tegen vocht, schimmel en insecten, en hoeft niet regelmatig geschilderd te worden. Uw keuze hangt af van uw persoonlijke voorkeur, budget en wat het beste bij uw huis past.

De kosten van de verschillende soorten gevelbekleding

De kosten van gevelbekleding verschillen per materiaal. Houten gevelbekleding is over het algemeen iets duurder in aanschaf en onderhoud, terwijl kunststof gevelbekleding vaak goedkoper is. Het is belangrijk om niet alleen naar de aanschafkosten te kijken, maar ook naar de kosten op de lange termijn. Denk hierbij aan zaken zoals schilderen, reinigen en eventuele reparaties die nodig kunnen zijn.

Tips om de juiste gevelbekleding te kiezen

Bij het kiezen van de juiste gevelbekleding zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Onderhoud: kies een materiaal dat past bij de hoeveelheid onderhoud die u bereid bent uit te voeren.
  • Kosten: kijk naar de prijzen van de materialen. Denk niet alleen aan wat het nu kost, maar ook aan hoeveel het in de toekomst kost om het te onderhouden.
  • Isolatie: kies een materiaal dat goed isoleert. Dit helpt om uw huis warm te houden in de winter en koel in de zomer, waardoor u geld bespaart op energiekosten.

Conclusie over welke u het beste kunt nemen

Het kiezen van de juiste gevelbekleding hangt af van uw budget, stijlvoorkeuren, duurzaamheids- en onderhoudseisen. Of u nu kiest voor de natuurlijke charme van hout of de onderhoudsvriendelijke kunststof gevelbekleding, het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Met de juiste gevelbekleding verbetert u de uitstraling, bescherming en waarde van uw huis aanzienlijk. Laat u goed informeren, bekijk de opties op de website van De Houtboer en kies een optie waar u jarenlang van geniet.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.