Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Schoonmaaktips voor hout

Wanneer u kiest voor houten meubels in uw huis of tuin, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar manieren om deze te behouden en te reinigen. Het onderhouden van houten oppervlakken is belangrijk om ervoor te zorgen dat het langer mooi blijft en dat de kwaliteit niet achteruit gaat. De Houtboer geeft u een aantal handige schoonmaaktips voor hout binnen en buiten!

Waarom hout schoonmaken?

Hout schoonmaken is belangrijk om ervoor te zorgen dat het er langer mooi uitziet en de kwaliteit ervan niet achteruit gaat. Als je hout niet regelmatig schoonmaakt, kan het aangetast worden door stof, vuil en andere verontreinigingen. Dit kan leiden tot een slechte uitstraling en hygiëne. Wanneer hout blootgesteld wordt aan vocht, zoals door lekkage of een hoge luchtvochtigheid, kan dit leiden tot schimmelvorming, vervorming of verkleuring van het hout. Hoe snel dit gebeurt, verschilt wel per houtsoort. Bovendien kan het hout gevoeliger zijn voor schade. Slecht onderhoud kan leiden tot vermindering van de sterkte en stevigheid van het hout, waardoor het gevoeliger is voor beschadigingen. Als je je hout goed onderhoudt, kan het vele jaren meegaan, in plaats van slechts een paar jaar!

Houten meubels schoonmaken

In huis zorgt hout voor sfeer, warmte en gezelligheid. Het past eigenlijk in elke interieurstijl en het is een fijne toevoeging. Helaas absorbeert hout gemakkelijk vocht en vet, hierdoor is het gevoelig voor kringen en andere vlekken. Daarom is het schoonmaken van hout essentieel. Ga echter niet zomaar met een willekeurig schoonmaakmiddel poetsen, dit kan in sommige gevallen vlekken verergeren. Hoe je wel te werk gaat, vertellen we hieronder!

Schoonmaaktips voor houten meubels op een rij

Hoewel hout gevoelig is voor vocht is het slim om regelmatig een sopje te maken om je houten meubels mee te reinigen. Dit sopje mag alleen maar milde schoonmaakmiddelen bevatten, en bovendien geen grote hoeveelheden. Schoonmaakazijn is een wondermiddel als het aankomt op schoonmaken. Doe altijd een klein scheutje in een emmer warm water. In plaats van schoonmaakazijn kunt u ook groene zeep of soda gebruiken. Laat het schoonmaakmiddel altijd goed oplossen. Met een mengsel van een paar druppels schoonmaakazijn en olijfolie kunt u hardnekkige kringen en vlekken te lijf gaan. Gebruik absoluut nooit chemische producten op het hout en al helemaal niet onverdund. In het kort:

  • Verwijder stof met een zachte droge doek.
  • Gebruik milde schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn met olie, groene zeep of soda.
  • Gebruik een zachte licht vochtige doek.
  • Poets altijd met de nerf van het hout mee.
  • Geef het hout een extra beschermende laag met bijvoorbeeld was, olie of lakverf.

Houtwerk buiten schoonmaken

Houtwerk buiten schoonmaken is een goede manier om te voorkomen dat het hout snel veroudert. Schoonmaken van hout buitenshuis voorkomt namelijk dat er schimmelvorming optreedt. Het is belangrijk om regelmatig al uw houtwerk buiten te reinigen met een milde zeepoplossing en water. Gebruik hiervoor een zachte doek, spons of borstel. Dit zal ervoor zorgen dat je houtproject zo lang mogelijk op de best mogelijke manier eruit blijft zien.

Schoonmaaktips voor houtwerk buiten in het kort

  • Gebruik een sopje met milde schoonmaakmiddelen.
  • Gebruik een drukreiniger met een zachte spuitkop.
  • Gebruik speciale houtreiniger.
  • Geef het hout een extra beschermende laag met bijvoorbeeld verf of tuinbeits.

Voor houtwerk buiten geldt eigenlijk hetzelfde als voor houten meubels. U kunt het altijd schoonmaken met een sopje van water en milde zeep. Voor tuinmeubels is dit een prima optie, maar wanneer het gaat om een pergola of een ander houten bouwwerk in uw tuin wordt dit wat lastiger. Gebruik in dat geval een (hoge) drukreiniger. Zorg er wel voor dat de druk niet te hoog is, omdat dit het hout kan beschadigen. Heeft u behandeld hout? Het aanbrengen van een nieuwe laag verf, olie of beits is om de vijf jaar nodig. Voordat u dit doet moet u het houtwerk wel schoonmaken en eventueel lichtjes opschuren.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.