Dé online houtspecialist
Eigen bezorgservice
Particulier én zakelijk
Zeer ruime voorraad
Scherpe prijzen
Dé online houtspecialist

Een balk verlengen

Wanneer u werkt aan een groot bouwproject zoals een overkapping, schuur of ander constructief werk, komt u vaak voor de uitdaging te staan dat standaard houten balken niet altijd de gewenste lengte hebben. De meeste constructiebalken zijn verkrijgbaar tot een lengte van zes meter, maar soms vereist uw project een langere overspanning. In deze gevallen is uw balk verlengen een noodzakelijke stap. Een van de meest efficiënte en praktische methoden voor het verlengen van balken, met name dragende balken, is het gebruik van een gordinglas.

Wat is een gordinglas?

Een gordinglas, specifiek ontworpen voor het koppelen van houten balken, is een metalen verbindingsstuk dat twee balken in de lengte met elkaar verbindt. Het is een uitstekende oplossing voor het verlengen van balken tot de gewenste lengte. Belangrijk om te weten is dat een gordinglas vooral dwarskrachten overbrengt, waardoor de verbinding in mechanische zin als een scharnier fungeert. Een gordinglas in verschillende afmetingen vindt u bij onze ijzerwaren.

Stappenplan voor het verlengen van een balk met een gordinglas

Het proces van balken koppelen met een gordinglas is relatief eenvoudig en direct. Volg onderstaand stappenplan voor het bevestigen van de gordinglas aan de balken.

Stap 1: voorbereiding van de gordinglas

Materialen: zorg ervoor dat u een gordinglas van de juiste afmetingen hebt die past bij de afmetingen van uw balken.

Gereedschap: bereid spijkers en een hamer (of spijkermachine) voor die geschikt zijn voor het bevestigen van de gordinglas.

Stap 2: bevestigen van de gordinglas aan de eerste balk

Positie: plaats de gordinglas met de smalle opening naar boven aan het uiteinde van de eerste balk.

Bevestiging: spijker de gordinglas vast aan de balk. Gebruik alle beschikbare montagegaten om een sterke verbinding te garanderen.

Stap 3: invoegen van de tweede balk

Uitlijning: schuif de tweede balk in de andere kant van de gordinglas.

Positionering: zorg ervoor dat beide balken elkaar precies in het midden van de gordinglas ontmoeten voor een evenwichtige belasting.

Stap 4: bevestigen van de tweede balk

Vastspijkeren: bevestig de tweede balk aan de gordinglasmet spijkers, waarbij u opnieuw alle montagegaten gebruikt voor een solide verbinding.

Stap 5: controle

Inspectie: controleer of beide balken stevig vastzitten en of de gordinglas correct is bevestigd.

Afstellen: zo nodig kunt u aanpassingen maken om de uitlijning en stabiliteit te verbeteren.

Stap 6: afwerking

Afwerken: indien nodig kunt u de verbinding afwerken met een geschikt afdichtmiddel of verf om het uiterlijk en de duurzaamheid te verbeteren.

Stap 7: veiligheidscheck

Controleren: controleer de gehele constructie op veiligheid, vooral als het gaat om een dragende structuur.

Andere verbindingsmethoden

Naast het verlengen met een gordinglas, zijn er ook andere methoden voor het aan elkaar bevestigen van balken, zoals houtverbindingen met deuvels, pen-en-gatverbindingen of metalen plaatverbinders. Deze alternatieve technieken kunnen afhankelijk van uw project en de specifieke vereisten geschikt zijn.

Houtverbindingen met deuvels

Wat zijn het?: deuvels zijn kleine houten pinnen die gebruikt worden om twee stukken hout samen te voegen.

Hoe worden ze gebruikt?: gaten worden geboord in de uiteinden van de balken waar de deuvels ingeplaatst worden. Lijm wordt vaak toegevoegd voor extra stevigheid.

Voordelen: deze methode biedt een schone, bijna onzichtbare verbinding en is sterk genoeg voor veel constructieve toepassingen.

Pen-en-gatverbindingen

Wat zijn het?: deze klassieke verbindingstechniek omvat het maken van een 'pen' (een uitstekend stuk hout) aan het ene uiteinde van een balk en een bijpassend 'gat' (een uitsparing) in het andere stuk.

Hoe worden ze gebruikt?: de pen wordt in het gat gestoken en vaak vastgezet met een wig of spie voor extra stevigheid.

Voordelen: pen-en-gatverbindingen zijn extreem sterk en eeuwenlang gebruikt in traditionele houtbewerking en timmerwerk.

Metalen plaatverbinders

Wat zijn het?: dit zijn metalen platen met voorgeboorde gaten, ontworpen om op de plaats van de verbinding over de balken te worden geschroefd.

Hoe worden ze gebruikt?: de platen worden aan beide zijden van de balkverbinding geplaatst en vastgeschroefd om een stevige verbinding te vormen.

Voordelen: metalen plaatverbinders zijn bijzonder effectief voor het creëren van sterke, stevige verbindingen en zijn relatief eenvoudig te installeren.

Hoe beïnvloedt het verlengen van een balk de draagkracht?

Het is belangrijk om te realiseren dat het verlengen van balken invloed heeft op de draagkracht. Vooral in het geval van dragende balken. Een verbinding met een gordinglas wordt gezien als een scharnierpunt, wat betekent dat het niet dezelfde belastingscapaciteit heeft als een continue, ononderbroken balk. Dit is een cruciaal aspect om in acht te nemen bij het ontwerpen van uw constructie om de sterkte van de balkverbindingen te waarborgen.

Belangrijke overwegingen bij het verlengen van balken voor optimale constructieve veiligheid

Het verlengen van balken, of u nu kiest voor een gordinglas of een andere verbindingsmethode, is een essentiële vaardigheid in de bouw, vooral bij het werken met langere overspanningen. Hoewel een gordinglas een handige en relatief eenvoudige methode biedt om de gewenste lengte te bereiken, is het essentieel om rekening te houden met de verminderde draagkracht op de verbindingspunten. Pas uw ontwerp hierop aan! Voor meer advies en informatie over hoe u balken het beste kunt verlengen, inclusief de maximale lengte die u veilig kunt bereiken, nodigen wij u uit om contact op te nemen met een specialist of onze website te bezoeken.

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen, blog en meer.